Over

Biologisch tuinieren

Ervaren tuinvrouw

Workshops & cursussen

Jacqueline Stammeijer, Tuinvrouw Teunisbloem.

Als kind stond ik al samen met mijn vader in de tuin. Later werkte ik in Friesland in de kruidentuinderij Midgard, als vrijwilliger. Ik volgde de Pabo, maar ik heb er uiteindelijk niet voor gekozen om voor de klas te staan. Buiten, in de natuur, daar lag mijn lokaal. De plek waar ik mensen iets wil leren over de kennis die we allang verloren zijn. Over natuurlijk tuinieren, biologisch moestuinieren, wildplukken en (geneeskrachtige en medicinale) kruiden, in Rotterdam en op locatie in heel Nederland.

Tijdens mijn biodynamische landbouwopleiding in België werkte ik al bij diverse Belgische bedrijven, waarna ik in Rotterdam aan de slag ging bij Orion, in het Wollefoppenpark. Ook hielp ik pionieren op de stadskruidentuin Rotterdamse Munt: daar hebben we het letterlijk vanaf de zandgrond opgebouwd. Eigenlijk altijd als er iets nieuws is op dat gebied in de regio Rotterdam, ben ik er wel bij betrokken.

In 2013 ontstond Tuinvrouw Teunisbloem, met inspiratie van mijn kinderen én vanuit de tuin die vol stond met teunisbloemen. Voor mij een bijzondere bloem omdat ze opengaat als alle andere bloemen sluiten. Sinds die tijd geef ik workshops en cursussen natuurlijk tuinieren. Onder meer biologisch moestuinieren, wildplukken en het kweken van kruiden.

Met mijn cursussen en workshops natuurlijk tuinieren probeer ik mensen weer in aanraking te laten komen met de natuur.

Kennis over te dragen over de geneeskracht en medicinale werking van kruiden. Welke kruiden, planten en bloemen zo uit het wild geplukt kunnen worden. En hoe je het best een biologische moestuin kunt opzetten, onderhouden en oogsten, zonder gebruik te maken van pesticiden en herbiciden. Daarnaast laat ik zien dat tuinieren niet alleen maar draait om zwaar spitwerk, om intensief werk. Juist bij Tuinvrouw Teunisbloem laat ik de andere kant van het tuinieren zien. De natuurlijke kant.

“Het liefst ben ik altijd buiten. De beleving, de kleuren, de geuren: ik vind het heerlijk om de natuur op te snuiven. Ik zoek het altijd op.”

– Jacqueline Stammeijer

Wilt u ook terug de natuur in?

Tuinvrouw Teunisbloem zorgt voor de ontmoeting met workshops en cursussen in Rotterdam en op locatie in heel Nederland.